En god surdej giver masser af smag til dit hjemmebagte brød. Denne biga surdej er nem at holde kørende, blot den får lidt opmærksomhed engang imellem.
Start med en melblanding
Gør det nemt for dig selv, start med at lave en melblanding som du kan tage af hver gang du skal spæde din surdej op. Så slipper du for at finde og veje 3 forskellige typer mel, hver gang.
Kom 300g hvedemel, 150g grahamsmel og 150g rugmel i et patentglas, eller en anden egnet beholder. Ryst blandingen godt, så den bliver ensartet. Det var alt. Nu har du en melblanding, der kan holde liv i din surdej et godt stykke tid.
Hvis du er heldig og kender en, der bruger surdej, så kan måske få lidt af den. Så er du igang med det samme. Ellers må du starte en op selv.
Opstart af surdej.
Det tager 10 dage at starte en surdej fra bunden.
Kom halvdelen af din melblanding (300g) og 9 dl vand i en skål. Pisk det hele godt sammen.
Hæld blandingen i en egnet beholder, som kan dækkes delvist til. Vi bruger et glas, med en løst låg som ikke slutter tæt.
Stil surdejen på køkkenbordet, eller et sted hvor du ser den dagligt, så du ikke glemmer den.
Rør i dejen hver dag, de næste 10 dage.
Efter 10 dage skal den dufte af mørk øl, så er den klar til brug.
Så kan du nemt bage portion koldhævede morgenboller til weekenden.
Hver gang du tager af din surdej, skal du supplere med frisk mel, fra din melblanding samt lidt vand.
Det hele røres godt sammen. Hvis du ikke bruger af surdejen i en periode, skal du stadig holde gang i surdejen ved at tilsætte mel og vand med jævne mellemrum.
Du holder surdejen frisk ved at røre i den, gerne hver dag. Hvis du ikke bruger den så ofte kan den stille i køleskabet, så skal den ikke røres så ofte.
En god surdej bliver kun bedre med tiden, og du kan roligt dele ud af den til andre, der har lyst til bage.